Navigation Menu

Persbericht: Dubbel podium met 20 jaar Kwalleballen op zondag 14 april


The Night before Kwalleballen in café de Fantast zaterdag 13 april

Zondag 14 april bestaat Kwalleballen 20 jaar. Vanaf 's ochtends 10 uur begint het feest voor alle leeftijden aan de Venbergseweg in Dommelen. Eerst sportief op het modderveld, vanaf drie uur muzikaal in en rond de feesttent. Dit jaar met een binnen- en een buitenpodium. Na de herenfinale uur is het vanaf 1 over 3 tijd voor onder andere Tom Jones, Pearl Jam, Twenty Sicks en Goeiemiddag. Speciaal voor het jubileum komen Kwalleballen dinosaurussen Rob de Nijscoman en Ducktail terug. De avond ervoor wordt in café de Fantast tijdens the Night before Kwalleballen gestreden om de wildcard voor het hoofdpodium.


Zondag 14 april om 11 uur  beginnen de wedstrijden. Wie de wekker op tijd zet wordt extra beloond, want de dag begint traditioneel om 10.49 uur met een bijzondere warming up. Het blijft tot het laatste moment een raadsel welke spieren vooraf opgewarmd worden. Naast de wedstrijden van de senioren en de jeugd is er genoeg ander spektakel op het veld te beleven. Kwal-DJ Giel Scheelen heeft zijn platenkast weer in de dubro gezet om het bakvet van vorige jaren te verwijderen. En op het veld speelt ongetwijfeld weer een dweilkapel van min of meer bedenkelijk allooi.

Veel activiteiten voor de jeugd
Voor de jeugd is er als vanouds het Mini- en Aspirantkwalleballen. Jongeren van 4 tot 16 jaar kunnen gratis kennismaken met Kwalleballen. Ze kunnen zich op de dag zelf aanmelden op het terrein. Aanmelden kan individueel of in kleine groepjes. De competitie wordt op de dag zelf samengesteld op basis van de belangstelling per leeftijdscategorie. Je speelt alleen tegen tegenstanders van gelijk kaliber. Daarnaast is er een Kinderhoek, waar geknutseld en geschminkt wordt, een springkussen en natuurlijk heerlijk Hoeve-ijs.

Very Important Pigs
Kwalleballen eert het varken dit jaar, die evolutionair zo dicht bij de Kwalleballer staat. Het varken, omwroeter der aarde, is historisch ook een zeer nuttig hulpmiddel gebleken in het vinden van het gastronomisch goud: de truffel. Het Kwalleballen introduceerde op speciale recommandatie van Ben Bakplaat de Gouden Truffel. Een kloeke metseltroffel, goudgeschilderd, en goed verstopt op vijf lokaties in Valkenswaard. De locaties staan voor handige googlers verborgen op de website. De eerlijke vinders worden tegen inlevering bij het Kwalleballen gepromoveerd tot Very Important Pigs en winnen de Gouden Pitcher (5L) in de VIP Lounge. Wie liever niet wroet, kan zich ook gewoon inkopen in deze ere-loge.

The Night before Kwalleballen
Vorig jaar goed voor een overvol café lag een herhaling in de lijn der verwachting. Voor de tweede keer organiseert Kwalleballen de avond vooraf The Night before Kwalleballen. Vier coverbands strijden zaterdag 13 april in De Fantast om de Kwalwildcard. Het VIP-thema van dit jaar heeft The Night before niet geïnfecteerd. De speciale opdracht voor de coverbands is dezelfde als vorig jaar toen als onderdeel van de wasmiddelencampagne Wasmasjien van Trafassi op de setlist moest staan. Ted van Hout, geestelijk moeder van The Night before: “De Dijk die een volle feesttent laat dansen op kleine wasjes, grote wasjes vroeg om meer. Daarom houden we dit nummer er gewoon in. Een nieuwe traditie ontluikt!”

Dubbel-LIVE
Na de finale, om exact één minuut over drie in de middag, start het live-programma van het Kwalleballen in de feesttent. En speciaal voor 20 jaar Kwalleballen is er dit jaar een dubbel podium. Achtereenvolgens treden Rob de Nijscoman (Hollands groot verlangen), De gekloonde schapen (Brass-legendes), Wildcard The Night before Kwalleballen (Fantastisch, dat staat vast), Ducktail (Stuiterende Billies), Goeiemiddag (Epic Ska), Tom Jones (Knicker time), Twenty Sicks (R 'n' R unplugged) en Pearl Jam (Mud-Grunge) op. Voor meer info over het programma zie www.kwalleballen.nl.

"Een beetje vies, maar wel lekker"
Tot slot voor de nieuwelingen, hoewel de organisatie nauwelijks wil geloven dat die nog bestaan, wat is Kwalleballen ook al weer? Het is een soort rugby, maar dan op een omgeploegd en kletsnat maïsveld. Sportiviteit en plezier staan hoog in het vaandel bij organisatie en bij de deelnemers. De regels van het spel zijn simpel. Wie het meest scoort wint. En scoren doe je door de natte, loodzware zandzak in de waterbak van de tegenstander te gooien of er met zak en al in te vallen. "Een beetje vies, maar wel lekker," volgens een deelnemer. De organisatie kan het beamen, want ieder jaar blijven ze zitten met een enorme stapel afgedankte kleren en schoenen. Te vuil om te wassen, heet het dan.

Met de fiets
Het Kwalleballen vindt plaats op zondag 14 april vanaf 10.00 tot 22.00 uur aan de Venbergseweg in Dommelen. De toegang is gratis. In verband met jaarlijkse parkeerproblemen wordt bezoekers dringend verzocht te voet of per fiets te komen. Kwalleballen wordt mede mogelijk gemaakt door Dommelsch Bier, Claes Drankengroothandel en Rendus Accountants en Belastingadviseurs. Meer info op www.kwalleballen.nl