Navigation Menu

Programma 201910.03 - Reïncarnaties van DJ Giel

Dertien is  voor velen een beladen getal. Het pure ongeluk. Zo niet voor Kwalleballen. Op de kop af na 13 jaar besluit DJ Giel een punt achter zijn Kwallebal-carrière in de plaatjesdraaierij. In plaats daarvan zwaait hij voortaan de scepter in de keuken. En omdat geluk nooit alleen komt, heeft hij ook zijn opvolging prima geregeld. Hun vaders zijn vooral goed in voorwoorden schrijven. De jongemannen zelf mixen, pitchen en jumpstarten zich naar de DJ-top met hun masterset: Van Deurens Draaien Door.12.18 - Kapper van Gorp
Wars van iedere hype zijn de Kappers van Gorp nog altijd geen Barbiers. Schorem is het wel. De snorren gepunt, de baarden getrimd, de spieren stram, maar de longen Fris als de jonge Fa. Het schijnt dat de laatste modderresten pas zeer recent uit de saxofoon kleppen zijn verwijderd. Maar nu zijn ze er helemaal klaar voor. Zeggen ze. Zouden ze hem echt spelen, die knaller van Blunt Axe? 
13.04 - Michiel Wetzer (Tent)
Wat doe je als “Ik ben dus Michiel en ik maak muziek” je vraagt of hij 1 groot kleinkunstzinnig gekkenhuis mag stichten in de lege middagtent van het Kwalleballen. Publiek wegjagen kan hij niet, die staan bij de finale van het jeugdkwalleballen. Nee zeggen is dan geen optie. Dus doe maar jongen. Pak maar uit met die eigen liedjes (spoiler alert: eigen repertoire op het Kwalleballen). En die finale schuift wel, als je aftikt voor Annie MG Schmidt, Doe Maar of andere oude Kwalhelden. De doos van Pandora gaat vroeg open dit jaar. Benieuwd of er een Wasmasjien in zit.

15.01 - TNBK #1 (Tent)


15.46 - Kinderen voor Kinderen maar dan niet door Kinderen (Buiten)

Gespot op hun website: “Meer dan 1000 kinderen meldden zich aan en kwamen zingen en dansen voor onze jury. Na drie rondes waren er nog 30 kinderen.” Kinderen voor Kinderen bestaat 40 jaar en opeens mag iedereen mee doen. R of geen R. Het maakt niet uit. De tijd van de Bedelaar onder de Evenaar ligt al jaren achter ons, maar er wordt nog steeds Waanzinnig gedroomd over Onbewoonde eilanden. We willen Willem Nijholt, maar krijgen ballonnen Tieten. Kan natuurlijk niet in tijden van plastic-soep en #metoo.  Verantwoorder kunnen we het niet maken. Wel leuker.

16.33 - Subeat (Tent)

Subeat, een band als een puzzelwoordenboek. Acuut, dadelijk, direct, eensklaps, heel gauw, meteen, ogenblikkelijk, onmiddellijk, onverlet, onverwijld, op slag, opeens, pal, plotseling, seffens, stante pede, terstond. Maar ja, dat was het dus bepaald niet. Al jaren rammelen ze aan onze deur. Gelukkig verraadt hun Facebookpagina de oplossing: direct goede (feest)muziek! Van Rowwen Hèze, Clouseau en De Kreuners tot ZZ Top. Dat die laatste dan weer schuurt met hun kortste bio aller tijden “Subeat houdt van Nederpop” nemen we voor lief. Als La Grange maar voorbij komt!

17.14 - Je denkt zeker dat je hardcore band (Buiten)

Muziek voor een verloren generatie. Hippies, punks, new wave, grunge. Het maakt niet uit hoe oud je bent, de nostalgie van je jeugd wordt doorgaans prima bediend. Maar o o o, je zult rond 1980 geboren zijn. Happy hak je je Tienerjaren weg in de Coladisco. Op Party Animals, Elstak en Mental Theo. En dan, dan volgt opeens het lange grote zwarte gat. Waar eighties feestjes lekker fout populair blijven, is Happy Hardcore tot hoofdzonde verworden. Dus als je denkt dat je hardcore bent, zorg dan dat je dit niet mist! P.s. vergeet je campingsmoking niet.
17.59 - TNBK #2 (Tent)18.47 – Brexitpop (Buiten)

Het is nog maar de vraag of ze na 29 maart de plas over mogen. Gek volk hoor, die Britten. Beroerde keuken, lauw bier, rood haar, links rijden…. Veel goeds komt er niet vandaan. Dus wat missen we als de grens dicht gaat? Oké, de whisky. En de muziek. De Beatles of de Stones. Blur of Oasis. De strijd om “de beste” woedde altijd op het Eiland. En nu stormt het op het Kwalveld. De Britpop-jaren herleven. Met heerlijke hooks en altijd dansbaar. Dus dans maar, want ook dit is dus een lekkere dansplaat.

19.27 - The Domu Brothers (Tent)

Nerd-alert! Acht studenten op het podium. Muziek-a-holics van de bovenste plank. En ze vliegen alle kanten op. Althans wie Stevie Wonder koppelt aan Marco Borsato neemt het nou niet bepaald precies qua stijlvastheid. Dat weerhield ze vorig jaar niet via de TNBK-omweg ons podium te veroveren. De beloning kon niet uitblijven: BAM, in één keer naar het Primetime-slot. Dat moment dat het én lekker druk is, én iedereen nog weet dat ze er zijn.

20.16 – Smegmatics (Buiten)

Soms pak je het woordenboek er beter niet bij. De nieuwsgierigheid naar de Smegmatics wordt er niet groter op na het lezen van ‘een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding en vocht met een karakteristieke sterke geur en smaak, veroorzaakt door melkzuurbacteriën’. Met een beetje fantasie lezen we zweet, bier en rivella en dan is de stap naar drank en seks en rock ‘n’ roll ook zo gemaakt. Komt het toch nog goed. Vorig jaar winnaar van TNBK. Intussen is de zanger terug van vakantie, en wordt de oude belofte eindelijk ingelost. Hollandse hits met een pittige punksaus. Ook wel de lelijkste band die er is. Ze zeggen het zelf. En je moeder weet waarom!
21.05 – Rammstein (Tent)

Du. Du hast. Du hast mich. Het heet “Tanzmetall” maar klinkt eerder als botsende vliegtuigen. Het is niet te harden zo lomp. Het was dan ook de harde kern van hun Valkenswaardse fanschare die eigenhandig de programmering van deze ellende heeft bewerkstelligd. Onder het motto 50.000.000 fans can’t be wrong. Alles om de vleeschgeworden Jim Morrison annex Neil Diamond annex Bobby Farrell eens rauw, bot en dominant te horen zingen. Du hast mich gefragt. Und ich hab nichts gesagt. Ik zeg: zoek dekking!

Wachten op later
 
Wil jij ook spelen op Kwalleballen 2020, 2021 of later (t-is dringen :-) ? 
Mail naar de programmeurs via ted@kwalleballen.nl of schrijf je in voor de wild-card competitie voor coverbands: The Night(s) before Kwalleballen (al bijna vol). 

Oude programma's bekijken? Check dan alle bandjes die ooit op Kwalleballen speelden.