Navigation Menu

Persbericht: “De lente begint als Kwalleballen op de kalender staat”


Kwalleballen op zondag 8 april en twee Nights before Kwalleballen

Zondag 8 april wordt er weer met modder gespeeld in Dommelen. Voor het 26e jaar staat het Kwalleballen op de agenda. Van verdwaalde zondagsfietsers tot diehard-fans, in grote getalen weten ze ieder jaar het ééndaagse Kwalcomplex aan de Venbergseweg te vinden.
Voorafgaand zijn op 6 en 7 april de vertrouwde Nights before Kwalleballen in café de Fantast, waar bandjes de laatste wildcards voor het Kwalpodium kunnen verdienen. Met een klein extra feestje, want zaterdag wordt de 50ste interpretatie van Traffassi’s monsterhit Wasmasjien gespeeld.

Nooit eerder stond het Kwalleballen zo vroeg in april op de agenda. De organisatie maakt zich er niet druk over. Veldmeester Geert Wienholts laconiek: “Ja, we schaatsten nog maar een paar weken geleden op het Brugven, maar iedereen weet het al jaren: de lente begint als Kwalleballen op de kalender staat. Over een paar dagen is het zover, dus ik durf gerust te voorspellen, dit jaar geen Elfstedentocht. Vanaf nu wint het lentezonnetje!” De weersvoorspelling lijkt hem intussen opnieuw gelijk te gaan geven.

Vanaf 's ochtends 10 uur begint het feest voor alle leeftijden aan de Venbergseweg in Dommelen. Eerst sportief op het modderveld, vanaf drie uur muzikaal in en rond de feesttent. Na de finale van de wedstrijdpoule is het vanaf 1 over 3 tijd voor live-muziek met Fritz & Danny, Hillbilly Hayrides, Niel Diamond, OFF NIE DAN, Waterboys, Daniel Calderas
en de 2 wildcards van The Nights Before Kwalleballen.  


Slagwerkgroep UNA voor vroege vogels

Voor het eerst sinds jaren is er ook weer een spectaculaire warming up voor de vroege vogels onder het publiek. Slagwerkgroep UNA openen het Kwalleballen rond 10 uur met de Percussion in Concert formule. Ze geven een preview van hun nieuwe One Day Fly-show waarmee ze 25 en 26 mei in de Hofnar staan.

De eerste wedstrijden beginnen om 11 uur. Vlak daarvoor kun je genieten van halsbrekende toeren van de deelnemers tijdens de altijd bijzondere warming up. Welke spieren dit keer getraind worden is als altijd nog onbekend. Tijdens de wedstrijden volop vermaak op het veld. Natuurlijk de sportieve modderrugby-wedstrijden, volop kinderactiviteiten en een nog onbekende incarnatie van Kwal-DJ Giel. De Brouwersgatse Hofkapel en Kapper van Gorp komen de boel aan elkaar blazen.

Tover je oude laken om in Kwalhelden cape
Jongeren van 4 tot 17 jaar kunnen gratis kennismaken met Kwalleballen. Aspiranten-teams (13-17 jaar) kunnen zich nog aanmelden via de site (www.kwalleballen.nl). Kinderen tot 12 jaar ook, maar die kunnen zich zelfs op de dag zelf tot 12 uur aanmelden op het terrein (bij de trailer/buitenpodium). Dat mag zowel individueel, in kleine groepjes of als volledig team. De competitie wordt op de dag zelf samengesteld op basis van de belangstelling per leeftijdscategorie. Je speelt alleen tegen tegenstanders van gelijk kaliber. Daarnaast is er een springkussen, heerlijk Hoeve-ijs en de “Mudbusters”-tent waar naar hartenlust geknutseld en geschminkt wordt. Speciaal dit jaar is de Kwalhelden-cape, onderdeel van de spaar al je Kwalhelden-actie. Kinderen die een oud laken of XL-t-shirt meenemen kunnen dit in de tent omtoveren tot heuse Kwalhelden-cape. 

Inschrijven kan nog
Kwalleballen zelf twijfelt nooit aan het mooie weer. Maar misschien haar potentiële deelnemers wel. Nu het vrolijk lenteweer zijn gezicht heeft laten zien daagt de organisatie je uit. Ben jij sportief, niet bang en af en toe wat varkensachtig? Doe dan mee! Met 7 m/v kun je nog tot zaterdagnacht 8 april 24.00 uur aanmelden op
www.kwalleballen.nl. Er zijn aparte competities voor (semi)rugby’ers, voor plezier-kwalleballers, voor dames en voor de jeugd. 

50 keer Wasmasjien
Voordat het grote Kwalleballen begint is er weer twee “nachten” voorpret in café de Fantast tijdens de Nights before Kwalleballen. Jong talent bindt de muzikale strijd aan om in een plek op het hoofdpodium op zondag. Slechts één ding dat hen bindt: ze spelen allemaal Trafassi’s monsterhit Wasmasjien. De bands die een gooi naar het Kwalpodium doen zijn 18.15, Wood, Chicks before Dicks en SmegmaticS (vrijdag 6 april) en Kwabaal, Je Denkt Zeker dat je Hardcore Band, Domu Brothers en Rank & File (zaterdag 7 april)

Dubbel live podium
Het dubbel-podium van Kwalleballen is intussen niet meer weg te denken uit het programma. En sinds Paaspop zich vooral in tenten afspeelt ook de officieuze opening van het buitenseizoen. Om 1 minuut over drie in de middag, start het live-programma van het Kwalleballen. Voor meer info over het programma zie
www.kwalleballen.nl.

"Een beetje vies, maar wel lekker"
Tot slot voor de nieuwelingen, hoewel de organisatie nauwelijks wil geloven dat die nog bestaan, wat is Kwalleballen ook al weer? Het is een soort rugby, maar dan op een omgeploegd en kletsnat maïsveld. Sportiviteit en plezier staan hoog in het vaandel bij organisatie en bij de deelnemers. De regels van het spel zijn simpel. Wie het meest scoort wint. En scoren doe je door de natte, loodzware zandzak in de waterbak van de tegenstander te gooien of er met zak en al in te vallen. "Een beetje vies, maar wel lekker," volgens een deelnemer. De organisatie kan het beamen, want ieder jaar blijven ze zitten met een enorme stapel afgedankte kleren en schoenen. Te vuil om te wassen, heet het dan.

Met de fiets
Het Kwalleballen vindt plaats op zondag 8 april van 10.00 tot 22.00 uur aan de Venbergseweg in Dommelen. De toegang is gratis. In verband met jaarlijkse parkeerproblemen wordt bezoekers dringend verzocht te voet of per fiets te komen. Kwalleballen wordt mede mogelijk gemaakt door Dommelsch Bier, Claes Drankengroothandel en Rondom Valkenswaard. Meer info op
www.kwalleballen.nl

Programma
The Night before the Night before Kwalleballen – vrijdag 7
18.15
Wood
Chicks before Dicks
SmegmaticS

The Night before Kwalleballen – zaterdag 7 april
Kwabaal
Je Denkt Zeker dat je Hardcore Band
Domu Brothers
Rank & File 

Kwalleballen – zondag 8 april
10.02              Slagwerkgroep UNA
10.43              DJ Giel
13.06              Kapper van Gorp
14.05              Brouwersgatse Hofkapel
15.01              TNBK #1
15.46              TNBK #2
16.28              Fritz & Danny
17.23              Hillbilly Hayride
18.21              OFF NIE DAN
19.04              Daniel Calderas
19.57              Neil Diamond
20.58              The Waterboys