Navigation Menu

Persbericht: Recept voor Kwalleballen: Mooi weer, vette muziek en o zo smerige modder

Persbericht: Kwalleballen op zondag 19 april en twee Nights before Kwalleballen


Het mooie weer kondigt het intussen al anderhalve week aan: Kwalleballen staat voor de deur. PSV mag dan wel kampioen worden op zondag 19 april, het feest is nergens zo gezellig als aan de Venbergseweg in Dommelen. Vanaf 's ochtends 10 uur begint het feest voor alle leeftijden aan de Venbergseweg in Dommelen. Eerst sportief op het modderveld, vanaf drie uur muzikaal in en rond de feesttent. Dit jaar opnieuw met een binnen- en een buitenpodium. Na de finale van de wedstrijdpoule is het vanaf 1 over 3 tijd voor onder andere Doe Maar net Alsof, Annie M.G. Schmidt, Gazrop en the Tin Soldiers. Kwalleballen doet ook zijn eigen Pinkpop dit jaar met the Rolling Stones en RATM-leerlingen Rank & File. Dat is wachten op de eerste Brabantse aardbeving. De vrijdag- en zaterdagavond ervoor wordt in café de Fantast tijdens the Nights before Kwalleballen gestreden om de laatste 2 wildcards voor het hoofdpodium.

Zondag 19 april om 11 uur  beginnen de wedstrijden. Wie de wekker op tijd zet wordt extra beloond, want de dag begint traditioneel om 10.49 uur met een bijzondere warming up. Welke spieren getraind worden blijft nog even geheim. Tijdens de wedstrijden volop vermaak op het veld. Natuurlijk de sportieve modderrugby-wedstrijden, maar ook optredens van Tafel 307 en een nog onbekende incarnatie van DJ Chiel vol Franje aka Giel Scheele.

Veel activiteiten voor de jeugd
Voor de jeugd is er als vanouds het Mini- en Aspirantkwalleballen. Jongeren van 4 tot 17 jaar kunnen gratis kennismaken met Kwalleballen. Aspiranten kunnen zich nog aanmelden via de site (www.kwalleballen.nl). Kinderen en jongeren tot 14 kunnen zich op de dag zelf aanmelden op het terrein (bij de wedstrijdsbus), individueel of in kleine groepjes. De competitie wordt op de dag zelf samengesteld op basis van de belangstelling per leeftijdscategorie. Je speelt alleen tegen tegenstanders van gelijk kaliber. Daarnaast is er de Kindertent “Mudbusters”, waar naar hartenlust geknutseld en geschminkt wordt, een springkussen en natuurlijk heerlijk Hoeve-ijs.

Last minute meespelen?
Kwalleballen zelf twijfelt nooit aan het mooie weer. Maar misschien haar potentiële deelnemers wel. Nu het vrolijk lenteweer definitief heeft doorgezet wil de organisatie bekeerlingen van het laatste moment tegemoet komen. Wil je alsnog meedoen? Het kan nog steeds. Met 7 m/v kun je nog tot zaterdagnacht 18 april 24.00 uur aanmelden op www.kwalleballen.nl.


Veel jong talent tijdens Nights before Kwalleballen
De kleine wasjes, grote wasjes zijn in trek. De bands stonden weer in de rij voor The Night before Kwalleballen. Eind januari was het al “volle bak” en werd de inschrijving gesloten. Opnieuw meer dan genoeg animo voor twee Nights before Kwalleballen op vrijdag 17 en zaterdag 18 april. Acht coverbands strijden in De Fantast om 2 Kwalwildcards. De speciale opdracht voor de coverbands begint naar een prettige traditie te rieken: Wasmasjien van Trafassi moet op de setlist staan. De acht bands die een gooi naar het Kwalpodium doen zijn: Blues Brothers, Laura Vane & the Vipertones, Final Jam, Down the Hatch, The Review, Mr. Moto, Balthazar en Liberty Street.

Meer! Meer! Meer! LIVE
Voor de derde keer komt Kwalleballen met een dubbel-podium. Om 1 minuut over drie in de middag, start het live-programma van het Kwalleballen in de feesttent. Achtereenvolgens treden op de twee winnaars van TNBK, Rank & File (rap & rock), Blueprint (meer dan Selah Sue), Annie MG Schmidt (Jip en Janneke voor gevorderden), The Tin Soldiers (van CCR tot de Zombies), Doe Maar net Alsof (net terug van Paaspop), Rolling Stones (u weet wel, die band van Pinkpop) en Gazrop (IJscomannetjes gone wild). Voor meer info over het programma zie www.kwalleballen.nl.

"Een beetje vies, maar wel lekker"
Tot slot voor de nieuwelingen, hoewel de organisatie nauwelijks wil geloven dat die nog bestaan, wat is Kwalleballen ook al weer? Het is een soort rugby, maar dan op een omgeploegd en kletsnat maïsveld. Sportiviteit en plezier staan hoog in het vaandel bij organisatie en bij de deelnemers. De regels van het spel zijn simpel. Wie het meest scoort wint. En scoren doe je door de natte, loodzware zandzak in de waterbak van de tegenstander te gooien of er met zak en al in te vallen. "Een beetje vies, maar wel lekker," volgens een deelnemer. De organisatie kan het beamen, want ieder jaar blijven ze zitten met een enorme stapel afgedankte kleren en schoenen. Te vuil om te wassen, heet het dan.

Met de fiets
Het Kwalleballen vindt plaats op zondag 19 april vanaf 10.00 tot 22.00 uur aan de Venbergseweg in Dommelen. De toegang is gratis. In verband met jaarlijkse parkeerproblemen wordt bezoekers dringend verzocht te voet of per fiets te komen. Kwalleballen wordt mede mogelijk gemaakt door Dommelsch Bier, Claes Drankengroothandel en Rendus Accountants en Belastingadviseurs. 

Programma