Navigation Menu

So you think you can Kwalleballen


Persbericht: Inschrijving 21ste Kwalleballen van start

 

De weersverwachtingen voor zondag 14 april 2013 worden al naar boven bijgesteld, want het Kwalleballen komt er aan. Voor de 21e keer worden de kuiten ingevet. Nog één keer worden de afgedankte schoenen geboend. Kleine kwaaltjes en kwetsuren worden genegeerd. Oude vriendschappen worden aangehaald.  Alles voor de sportieve strijd in de Dommelse modder. Teams voor het Kwalleballen kunnen zich weer inschrijven.


Het begon allemaal in 1993 begonnen als weddenschap aan de bar van een café dat inmiddels niet meer bestaat. Sindsdien kan al 20 jaar iedereen die denkt te beschikken over de juiste mentaliteit (‘het is maar een lolletje’) en de conditie (‘maar het is wel topsport’) van een Kwalleballer eens per jaar samen met minimaal 6 vrienden of vriendinnen de Kwalarena betreden. Kwalleballen-recidivisten adviseren een paar man reserve. “Na 3 minuten ligt je laatste adem bijkans in de modder, dus veel wisselen is het devies”. 

Deelnemen aan het Kwalleballen is kortom niet voor watjes, maar ook zeker niet voor winnaars. Wie wil winnen moet maar gaan kienen. Kwalleballen gaat om het spel, niet om de knikkers. En hoewel de spierpijn op maandag er wezen mag, telt Kwalleballen ieder jaar toch weer moeiteloos meer dan 200 bikkels (M/V) en enkele tientallen bikkeltjes (J/M) die erg veel plezier aan het spel om de zandzak beleven.

Inschrijven via de website

Om als Kwalteam in te schrijven heb je minimaal zeven man of vrouw of beiden nodig (gemengde teams worden ingedeeld in de herencompetitie). De zuigkracht van de moddermat is echter een energievreter eerste klas. Een mannetje of vrouwtje extra is dan ook geen overbodige luxe. Via de website kunnen teams zich tot 1 april opgeven om deel te nemen aan het Kwalleballen. Het inschrijfgeld kent een crisistarief van 30 euro per team. “Maar daar krijg je wel 20 euro consumptiebonnen voor terug,” haast de penningmeester toe te lichten.

Gratis deelname voor de jeugd

Om zichzelf een lang modderig leven te bezorgen heeft de organisatie van het Kwalleballen jaren geleden een Mini- en Aspiranten-competitie in het leven geroepen. Talenten voor later kunnen nu al proeven aan het modderspel en het enthousiasme is ieder jaar weer groot. Jongens en meisjes van 4 tot 16 jaar kunnen zich gratis aanmelden op de Kwalsite. Als team (max. 5 personen) of individu, of samen met een vriendje of vriendinnetje. Dat maakt niet uit, want de definitieve teams worden pas op de dag zelf samengesteld. Eén ding is echter zeker, je speelt tegen tegenstanders van je eigen kaliber.

Rugby in de modder

Kwalleballen is een uiterst sportieve pot rugby in de modder. Het wordt gespeeld op maïsvelden van 16x32 meter, die rijkelijk besproeid zijn met water, waardoor een zwaar soppende moddermat ontstaat. De spelregels zijn simpel: wie het meest scoort wint. En scoren doe je door de doorweekte juten zandzak in de waterbak van de tegenstander te werpen. Of door met zak en al in de bak te springen, vallen, glijden of struikelen. "Een beetje vies, maar wel lekker," volgens een deelnemer. De organisatie kan het beamen, want ieder jaar blijven ze zitten met een enorme stapel afgedankte kleren en schoenen. Te vuil om te wassen, heet het dan. De regels beperken zich verder tot niet slaan, schoppen, harentrekken en andere onsympathieke pogingen de tegenstander uit te schakelen. De rugby-tackle is wel toegestaan, evenals lopen met de zak, overspelen van de zak en met z'n tienen op een hoopje strijden om de zak. Eén modderbad duurt 9 minuten, waarin teams van 7 mannen, vrouwen of beiden elkaar bestormen.


De wedstrijden beginnen 's ochtends om 11.00 uur en de finale wordt traditioneel gespeeld om 14.37 uur. Gedurende de hele dag is er muzikaal en theatraal vermaak. Het feest in de Kwaltent met veel live muziek begint direct aansluitend om 15.01 uur. Tip van de organisatie: bezoek het Kwalleballen per fiets. Meer info en inschrijvingen: www.kwalleballen.nl

Kwalleballen wordt mede mogelijk gemaakt door Dommelsch Bier, Claes Drankengroothandel en Rendus Accountants en Belastingadviseurs. 

0 reacties: