Navigation Menu

Kwalleballen live: Ducktail is terug


Nog paar plaatsen vrij voor Kwalleballen zondag 18 april

Zondag 18 april wordt de 18e editie van het Kwalleballen aan de Venbergseweg in Dommelen gehouden. Vanaf 's ochtends 10 uur verzamelen de Kwalleballers van alle leeftijden op het veld. Om 14.37 uur spelen de sterksten de finale, die doorstart in een muzikaal feest waar heel Valkenswaard naar uitkijkt. Dit jaar treden op dj Giel Scheelen, Rockking, BeeShe's, LQR, Ska Orchestra, Muse en ter gelegenheid van de 15e live-editie van Kwalleballen: Ducktail.


Valkenswaards grootste en enige modderspektakel staat weer voor de deur. Het modderrugby is dit jaar doorgebroken naar een nieuwe generatie. Niet eerder schreven zoveel jonge teams in. De jaren geleden ingezette 'eigen opleiding' met het Mini- en Aspirantkwalleballen lijkt steeds nadrukkelijker zijn vruchten af te werpen. Overigens wint het Valkenswaardse KWalleballen ook in de omliggende dorpen aan populariteit. Wie vergeten is in te schrijven meldt de organisatie dat er nog ruimte is voor één damesteam en een enkel herenteam. Inschrijven kan nog tot en met vrijdag 16 april via www.kwalleballen.nl. Deelname kost slechts 10 euro per team, waarmee voor de 18e keer op rij de prijs voor deelname niet verhoogd is. Dat kan dus ook nog.

Jeugd gratis
Nog goedkoper is deelname echter voor de jeugd, die als alle jaren weer gratis kunnen deelnemen aan het Mini- en Aspirantkwalleballen. Voor de Aspiranten (12-16 jaar) en Mini's (4-12 jaar) geldt als ieder jaar dat aanmelden op de dag zelf tot 11.30 uur mogelijk is. Aanmelden kan alleen of in kleine groepjes. De competitie wordt op de dag zelf samengesteld op basis van de belangstelling per leeftijdscategorie. Je speelt alleen tegen tegenstanders van gelijk kaliber.

Middagentertainment
De wedstrijden vangen aan om 11 uur, maar wie de wekker op tijd zet wordt extra beloond, want de dag begint traditioneel om 10.49 uur met een ludieke warming up. Behalve de wedstrijden van de senioren en de jeugd is er genoeg ander spektakel op het veld te beleven. De Kwal-DJ Giel Scheelen viert zijn eerste lustrum en daar zijn we trots op. Zijn hele platenkast staat weer in de dubro om het bakvet van vorige jaren te verwijderen. De grootste krochten van zijn platenkast zijn reeds opgewreven. Het internationaal toiletduo Annie en Assie viert dit jaar helaas een ander feestje. Gelukkig waren de Engelse nichtjes van AbFab FLushes bereid de honneurs waar te nemen. Als de champagne op is en de sigaret even loos in de asbak ligt dan poetsen Patsy en Edina met de Franse slag en Cockney chique.? In de tent is het overdag vooral goed toeven dankzij de gastronomische trucs van Ben Bakplaat. Als ware hij de Swedish Cook van de muppets zelve betast hij zijn ingrediënten om ze tot de heerlijkste slowfoodmaaltijden samen te doen smelten.

Kwalleballen LIVE
Na de finale, om exact één minuut over drie in de middag, start het live-programma van het Kwalleballen in de feesttent. Achtereenvolgens treden Rockking (gewoon rockking hard), BeeShe's (gewoon chicks mee een hoog stemmetje), LQR (gewoon bier drinken of verzuipen), Ska Orchestra (gewoon stuiteren) , Ducktail (gewoon Ducktail) en Muse (gewoon flippen). Voor meer info over het programma zie kader of www.kwalleballen.nl.

De terugkeer van Ducktail is een bijzondere vermelding waard. Ducktail stond in 1996 aan de basis van Kwalleballen als publieksevenement. Met de komst van Ducktail deed live muziek zijn intrede in de programmering van het Kwalleballen. Tot dat jaar was de grootste attractie de voorzitter van Oud Dommelen die reeds gebruikte consumptiebonnen zat op te strijken omdat er te kleine oplage gedrukt was. Ducktail kwam, zag en overwon. Dat jaar nog buiten, in een truck, onder de als vanouds, maar wel extra hard brandende zon. Dat kunstje flikten ze nog negen keer, en toen was het na een vol decennium opeens over. Ter gelegenheid van de 15e live-editie wist Kwalprogrammeur Alwin van Deuren de rock-a-billy mannen echter over te halen voor hun kwal-comeback. Van Deuren daarover: "Veel moeite kostte het niet. Eén telefoontje volstond".

Kindervermaak
Kinderen van 4 tot 16 kunnen zich tot half twaalf gratis opgeven voor het MiniKwalleballen en AspirantKwalleballen. Als de modder van het gezicht is, kan het bij de tent geschminkt worden. Of als er nog energie over is biedt het springkussen uitkomst. Ook dit jaar is er weer een ballonnenartiest die meest bonte creaties het licht doet zien. En voor de zoetekouwen wordt ook weer gezorgd met het ambachtelijke Hoeve IJs van veldeigenaar Willems.

"Een beetje vies, maar wel lekker"
Tot slot voor de nieuwelingen, hoewel de organisatie nauwelijks wil geloven dat die nog bestaan, wat is Kwalleballen ook al weer? Het is een soort rugby, maar dan op een omgeploegd en kletsnat maïsveld. Sportiviteit en plezier staan hoog in het vaandel bij organisatie en bij de deelnemers. De regels van het spel zijn simpel. Wie het meest scoort wint. En scoren doe je door de natte, loodzware zandzak in de waterbak van de tegenstander te gooien of er met zak en al in te vallen. "Een beetje vies, maar wel lekker," volgens een deelnemer. De organisatie kan het beamen, want ieder jaar blijven ze zitten met een enorme stapel afgedankte kleren en schoenen. Te vuil om te wassen, heet het dan.

Met de fiets
Het Kwalleballen vindt plaats op zondag 18 april vanaf 10.00 tot 22.00 uur aan de Venbergseweg in Dommelen. De toegang is gratis. In verband met jaarlijkse parkeerproblemen wordt bezoekers dringend verzocht te voet of per fiets te komen. Kwalleballen wordt mede mogelijk gemaakt door Dommelsch Bier, Claes Drankengroothandel en Rendus Accountants en Belastingadviseurs. Meer info op www.kwalleballen.nl

Kwalleballen wordt mede mogelijk gemaakt door Dommelsch Bier, Claes Drankengroothandel en Rendus Accountants en Belastingadviseurs.