Navigation Menu

Programma 2014 - archiefBoney M. - 15.01 - Oost Podium
De nummer 14 van de Valkenswaardse muziekscene in de rol van zijn leven. Met Daddy Cool komt hij eindelijk met het roestbruine bronstige geluid waarvan we wisten dat het er in zit. De belofte eindelijk ingelost. En dansen dat hij kan! Oh yeah. Als een echte Rasputin zet hij ieder optreden zo naar zijn hand, dat je bijna zou vergeten dat het de drie dames zijn die de show stelen. Go sista’s!

Reminder - 15.46 - Zuid-podium
Met een boeker uit Reusel hebben we het nog lang tegen kunnen houden. Tot dit jaar. Reminder zijn als de wijzen uit het Westen. Ze brengen geen wierook en mirre,  maar Mumford & Sons. Maar het geflirt met Folk bracht hen ook al menig eigen compositie. Wat? Eigen werk? Ja eigen werk. We weten het, bij het Kwalleballen is dat als vloeken in de kerk. Tenzij dat het evangelie ska, folk of ander instant-dansbaar gestoemp is. Het zal toch wel goedkomen dus!

Cupcake (winnaar TNBK) – 16.32 – Oost-podium                           
Cupcake is een band die (naar eigen zeggen) speelt, ramt, schreeuwt, springt en headbangt. Ze schrikken menig band af met hun “fijne” volume. Ze spelen geen standaardcovers, maar slaan graag een zijweg in. En laten wij nu juist van zijwegen houden! All the way from the ghetto of Bavel. Dus dat belooft wat!

The Cat Empire (winnaar TNBK) – 17.17 – Zuid-podium
Je vraagt de chaos van de Zwarte Hand en krijgt een groovy Kattenkoninkrijk. Eigenwijs zijn ze in ieder geval. En hoewel misschien hun grootste troef tussen de Kiwi’s vertoeft maakt het deze topbezetting beslist niet kansloos. Ze blazen je schaamteloos van het podium. Zo hard dat ze er zelf letterlijk rode oortjes van krijgen. Zelden zo benieuwd geweest naar de Wasmasjien.

SQY - 17.57 uur - Oost Podium
Daar komen de schutters. Kwalleballen D-day is een feit. De invasie uit Bergeyk is hard en onverschrokken. Een echte internationale naam op ons affiche. Wie had daar 20 jaar geleden om gekomen. Eindelijk is Frank Soors niet de enige man op lompe klompe. SQY doet Kwalleballen 2014 en dat is uitzonderlijk. Voor ons geen originals zeggen we altijd als we bandjes scouten. Maar deze jongens torsen zo’n rijke historie, die spelen haar eigen covers. Dus speciaal voor alle fijnbesnaarde langharige hipsters……gimme an S, gimme a Q, gimme a Y, what’s that spell!!!
Van Eigen Bodem - 18.43 - Zuid Podium
Zelf stellen ze het zich zo voor: “Een avond op stap met vrienden en vriendinnen.
Je geniet van een lekkere pot bier en er speelt een bandje uitsluitend nummers die jij allemaal kent! Dit lijkt wel de Vrienden van Amstel-Live - gewoon bij jou in de kroeg?!” Wij niet. Wij denken: het is Rob de Nijscoman. Maar met een late Carnaval, een vroeg Kwalleballen en een geblesseerde gitarist moet je wat. Gelukkig is daar Van Eigen Bodem. Nou ja, ze zijn van buiten de dorpsgrenzen, maar ze speelden de Statie al eens plat. Met louter Hollandse Meesters.

Doe Maar Net Alsof - 19.47 - Oost podium
Da’s alweer effe geleden. Dat een band alles wat los en vast zit gewonnen heeft, en pas dan naar het Kwalleballen komt. En daar fier op is! Geen zwart-wit geblokte ska dit jaar, maar groen-roze Nederreggae die inslaat als De Bom. Na 23 jaar terug in Dommelen. Wij zeggen tijd voor Whiskey-Coke en Karneval, maar het zal wel weer dansen met Alies worden.

Arctic Monkeys (wildcard TNBK) – 20.35 – Zuid-podium
Brian, kom d’r maar in. Met je kort-scheurende gitaargeweld en je scherp-bijtende vocalen. Een portie Britse bravoure met een zachte G van Godpotverdikkie wat is dit lekker toegankelijk ontoegankelijk. Maar verder spuugt de Valkenswaardse Alex Turner zijn woorden gewoon met een groene fluim de zaal in. Veiligheidsbrilletjes en snoetedoekjes meenemen dus. 

David Bowie - 20.52 - Oost Podium
Weg met toch wat gayish danspasjes waarmee hij de dag opende. Nee, t-is tijd voor androgyne kunst met de hoofdletter K van Kom er nog maar eens in Jan. Niemand anders kan de sfeer aan het eind van de Kwaldag zo pakken (amaai, onze eigen nachtburgemeester uitgezonderd, maar die komt hierna hopelijk nog). De gitarist appte de 2e januari voor dag en dauw. Of we het meenden? Is er leven op Mars antwoordden we bijdehand terug. En daarmee was de deal beklonken.

Runners up TNBK 2014

The Review
Als de muziek werkelijk zo zonnig is als ze zelf beloven dan boeken we deze Kwalleballen hitterecords. Geboren op een zonnige zomerdag staan deze 5 zondagskinderen voor eigenzinnig entertainment. Wat dat is laat zich nog raden. Overheerst het broederconflict a la Oasis, of toch de religieuze uitsmijter van god, “schijn ‘n lichie op mij.”

Broken Light
De runner-up all stars van Broken Light betoverden de zandvlakte van Kwalleballen in een oase van bewondering voor dit jonge talent. En dat smaakte naar meer. Omdat 2x meedoen aan The Night before natuurlijk niet kan hebben we dit jaar dus ook The Night before The Night before. Volgend jaar weer? Kwalleballen goes Droste-effect. Maar intussen genieten we er maar mooi van!

Caro Emerald
Oh, zoet sentiment. Heerlijk dat leven in het verleden, alsof alle beats en bytes nooit de muziek zijn binnengedrongen. Caro moet er niks van hebben. Haar strak achterover een gaan. Beetje swing, beetje groove, heel veel sfeer en een druppeltje erotiek. Kom daar nog eens om in deze snelle tijden van overdaad. Nee, dit is different cookie. Het wordt weer a night like this.

Selah Sue
Je bent jong, een tikje verknipt en overdreven talentvol. Loopt in de fuik van Belgisch half-talent Milow en de rest is pophistorie. Vervolgens laat je jarenlang niks nieuws van je horen, en voor je het weet wordt je de geschiedenisboeken uitgespeeld door een Valkenswirtse copycat. Natuurlijk ben je pissed off. Maar kom maar op, ze lust je rauw.

Qnøt    
By far de meest uitdagende bandnaam die in de Kwal-annalen staat vraagt om etymologisch onderzoek. Bronnen zeggen dat het teruggaat naar een obsessie met de gadget-techneut van James Bond. Anderen beweren dat het de samentrekking is van de actieleus “Q-koorts not”. Nooit geweten dat Leende een geitendorp was?! Whatever. Ze rocken lekker en kunnen de kwaltent platspelen. Dat is eerder bewezen. Kijken wat het Night Before publiek ervan vindt.

0 reacties: