Navigation Menu

Programma 2000 - archiefDucktail
De peetvaders van het muzikaal Kwalleballen vieren dit jaar hun eerste lustrum. Ieder jaar gaan er stemmen op de psycho-billy van Ducktail eens te laten schieten. Het is ieder jaar hetzelfde heet het dan. Maar diezelfde klagers dansen ieder jaar hun schoenzolen kaal, zodra deze rockabilly-goden het podium beklimmen. Een golf van gejuich baant zich een weg door de intussen van vetwalmen vervulde tent. Vooraan vallen wat jonge meisjes in katzwijm. Een schurende riff knalt de zaal in, het gejoel zwelt harder aan. Een uur lang dansen en zweten op muziek waar Brian Setzer slechts van droomt. U hebt gelijk, het is ieder jaar hetzelfde, een fantastisch succes. Vijf jaar Ducktail, het is niet best voor de gezondheid, maar wel ontzettend lekker.

Tuna Ciudad de Luz
Vaders en moeders houdt uw dochters in de gaten. De Tuna's uit Eindhoven komen terug naar het Kwalleballen. Deze Spaanse adonissen zijn oogverblindend in hun oud-Spaanse kostuums en met hun frisse studentenkopjes. Gelukkig staan ze ook garant voor een feestelijk stukje muziek. En hoewel hun nummers volstrekt onbekend zijn, zult u zichzelf beslist betrappen op meeneuriën of bruut gelal. Zo'n beetje elk instrument komt bij deze señors aan bod. Van banjo tot viool en van harmonica tot trekzak, en altijd raken ze een gevoelige snaar. Wie valt er kortom niet in zwijm voor deze veelkoppige fiëstaband die de Spaanse sfeer er helemaal in zal brengen. De mengelmoes van salsa en mariachi zal door uw bloed lopen en het zal ook u omarmen. Verzet is zinloos en meezingen staat vrij. Haal de sambaballen en castagnetten uit de kast en doe mee met Tuna Ciudad de Luz.

Mozes Kriebel Huisband
Liever hadden we u vandaag de legendarisch The Puke kunnen presenteren, maar die bleek overhoop te liggen met hun platenmaatschappij. Blij verrast waren we dan ook toen tijdens de nieuwjaarssessies op de statie opeens een gedrongen en bebrild mannetje zijn diensten aanbood. Hij bleek gitarist bij de Mozes Kriebel Huisband. Nauwelijks bekend met de muziek die ze maken, maar overvallen door sympathie voor zijn ultieme wens ooit op het beroemde Kwalpodium op te treden, werd de deal beklonken. Nu bijna vier maanden later weten we nog niet wat ze spelen, maar ze zien er lekker uit en het zal ongetwijfeld best aan te horen zijn. Veel luister- en kijkplezier dus bij de Mozes Kriebel Huisband.

Moeder Delirium
We hebben ze gescout bij Kempenerpop 1999. Ze zijn dikke maatjes met Rob Stenders. Ze scoorden al een 3FM-hit. Ze dragen lange jassen en zien er verzorgd uit. Ze zijn correct, vriendelijk, succesvol en rete-professioneel. Tot zover dus geen enkele reden om Moeder Delirium te boeken voor het Kwalleballen 2000. Maar ze hebben beloofd een gruizige set neer te zetten, het zweet onder de oksels te spelen en niet te flirten met het barpersoneel. En onder die stringente voorwaarden besloot de organisatie toch overstag gaan. Nederpop met een knipoog uit Valkenswaard. Een snikje en heel veel glimlachen, dat is Moeder Delirium. En de tent gaat op zijn kop als hun meezinghit "Weesje" uit de speakers knalt. Kortom, een absolute klapper voor de bieromzet, en dan heet je stom als je die laat lopen. 

Onno & Theo Band
Haal die tong uit elkaars mond, want Onno en Theo willen met je praten. Dit jaar maakten ze hun definitieve doorbraak en de aankondiging dat ze op het Kwalleballen zouden spelen heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Onno & Theo staan bekend om hun smartlappen met onzuivere teksten. Maar buiten dat ze zingen over het jolige leven, zijn het vooral twee gevoelige mannen met hun hart op de juiste plaats. Nu eens links op de borst, dan weer in de onderbuik. Ze zingen over liefde en verdriet, succes en de tour de france, over tongen en orgasmes en dat je daar zo goed over kunt praten. Ze hebben ook een band, die ze liefst zoveel mogelijk proberen te ontlopen. Een conflict over CD-opnames veroorzaakte begin dit jaar bijna een definitieve split. Daarom zijn wij extra blij dat wanneer de tent op instorten staat en het publiek haar benen niet meer voelt, de aanstekers nog één keer de lucht in gaan voor de smartlappen met ballen van de Onno & Theo Band.

Middagprogramma 2000

UNA
Het Kwalleballen mag zich dit jaar verheugen in koninklijk gezelschap wanneer 's ochtends de Valkenswaardse harmonie de UNA de tent betreedt. De UNA is bekend bij velen van talrijke concerten en straatmarsen. Ouweballenmuziek, riep dus de secretaris. Ja maar ik ben ook al bijna 30, riposteerde de voorzitter. En zo komt het dat de knallende harmonieën van de UNA om half elf de binnendruppelende teams verwennen. Bij de gezalfde klanken van deze topmuzikanten kunnen zij zich mentaal voorbereiden op de zware strijd die hen te wachten staat. Onze eerste bezoekers kunnen zich intussen laven aan een geïmproviseerd ontbijt van meesterchefkok Ben Bakplaat. Drie jaar geleden bracht het Kwalleballen u Die Edelweisskappelle. Aan de UNA de uitdaging de destijds genuttigde Jägermeister uit de herinnering te spelen. Als u kortom binnenkort op een verloren zondagochtend iemand met een groen uniform en een gezicht op half zeven voorbij ziet fietsen, dan weet u dat het bijna zover is. Kwalleballen 2000 wordt geopend.

0 reacties: