Navigation Menu

“Kwalleballen nu nog groener”

De oude kleren mogen weer uit de kast. Het jaarlijkse kledingrecycle-weekend komt eraan. Zondag 14 april wordt de modder weer alchemisch gemengd als voor het 27e jaar het Kwalleballen op de agenda staat. En met een bijzondere campagne-belofte: “Nu nog groener.” Dat belooft wat. Of de PA tijdens de Nights before Kwalleballen (TNBK) in café de Fantast op 12 en 13 april ook op zonnecellen draait is nog niet bekend.

Ooit haalde Valkenswaard opgelucht adem als het Kwalleballen werd aangekondigd: eindelijk komt de lente eraan. Dit jaren verschenen de eerste gasten half februari al aan de lege velden. Zo bezien is het klimaat zelfs voor het Kwalleballen van grote invloed. En dus dit jaar een groene campagne. Echt nodig is het niet, want ook zonder al die aandacht weet iedereen, van verdwaalde ochtendwandelaar tot verlate Grand-Prix-bezoeker, in grote getalen het ééndaagse Kwalcomplex aan de Venbergseweg te vinden. “Vandaar onze maatschappelijke boodschappen, zo heeft zo’n affiche toch nog een functie,” verklaart ontwerper en voorzitter Ted van Hout.

Vanaf 's ochtends 10 uur begint het feest voor alle leeftijden aan de Venbergseweg in Dommelen. Eerst sportief op het modderveld, vanaf drie uur muzikaal in en rond de feesttent. Na de finale van de wedstrijdpoule is het vanaf 1 over 3 tijd voor live-muziek met Kinderen voor Kinderen, Subeat, Je denkt zeker dat je hardcore band, Brexitpop, Domu Brothers, Smegmatics, Rammstein en de 2 TNBK-wildcards. Als vanouds veel talent van eigen bodem, want ook dat is groen en duurzaam.

Ook bij de horeca is gestreefd naar een beperkte ecologische voetafdruk. Keukenbaas Mark Dijkstra: “We werken bij voorkeur met lokale producten en leveranciers. De Dommelsche Watermolen levert het meel, de eieren komen van de boer, vlees en groenten van de speciaalzaak. En last but not yeast: Bier van eigen dorp. Al met al zit daar geen 10 kilometer transport in.”

Bomvol programma

De eerste wedstrijden beginnen om 11 uur. Vlak daarvoor kun je genieten van halsbrekende toeren van de deelnemers tijdens de altijd bijzondere warming up. Welke spieren dit keer getraind worden is als altijd nog onbekend. Tijdens de wedstrijden volop vermaak op het veld. Natuurlijk de sportieve modderrugby-wedstrijden, volop kinderactiviteiten en eindelijk, eindelijk geen Kwal-DJ Giel. De jeugd die afgelopen jaren onder zijn hoede is opgeleid neemt het heft in eigen handen. Tussendoor komt Kapper van Gorp de boel weer aan elkaar blazen. En om 13 uur een primeur in de tent: Michiel Wetzer graaft zich autobio en doordrenkt dat met Kwalleballenklassiekers van o.a. Doe Maar en Annie MG Schmidt.(hele programma)

Iedereen kan meedoen
Jongeren van 4 tot 17 jaar kunnen gratis kennismaken met Kwalleballen. Aspiranten-teams (13-17 jaar) kunnen zich nog aanmelden via de site (www.kwalleballen.nl). Kinderen tot 12 jaar ook, maar die kunnen zich zelfs op de dag zelf tot 12 uur aanmelden op het terrein (bij de trailer/buitenpodium). Dat mag zowel individueel, in kleine groepjes of als volledig team. De competitie wordt op de dag zelf samengesteld op basis van de belangstelling per leeftijdscategorie. Je speelt alleen tegen tegenstanders van gelijk kaliber. Daarnaast is er een springkussen, heerlijk Hoeve-ijs en de “Mudbusters”-tent waar naar hartenlust voor onze rekening maar eigen risico geknutseld en geschminkt wordt.

Inschrijven kan nog
Ben jij sportief, niet bang en af en toe wat varkensachtig? Doe dan mee! Met 7 m/v kun je nog tot zaterdagnacht 8 april 24.00 uur aanmelden op
www.kwalleballen.nl. Er zijn aparte competities voor (semi)rugby’ers, voor plezier-kwalleballers, voor dames en voor de jeugd. 

Night before Kwalleballen
Voordat het grote Kwalleballen begint is er weer twee “nachten” voorpret in café de Fantast tijdens de Nights before Kwalleballen. Jong en oud talent bindt de muzikale strijd aan om in een plek op het hoofdpodium op zondag. Slechts één ding dat hen bindt: ze spelen allemaal Trafassi’s monsterhit Wasmasjien. Dit jaar met eco-wasmiddel, uiteraard! De bands die een gooi naar het Kwalpodium doen zijn 18.15, Frans Turner and the Sleeping Seals, Durf en Wasko (vrijdag 12 april)  en No Keys, Sweet’n Sour, Red Devil en last minute surprise (zaterdag 13 april). Voor meer info over het muzikale programma zie www.kwalleballen.nl.


"Een beetje vies, maar wel lekker"
Tot slot voor de nieuwelingen, hoewel de organisatie nauwelijks wil geloven dat die nog bestaan, wat is Kwalleballen ook al weer? Het is een soort rugby, maar dan op een omgeploegd en kletsnat maïsveld. Sportiviteit en plezier staan hoog in het vaandel bij organisatie en bij de deelnemers. De regels van het spel zijn simpel. Wie het meest scoort wint. En scoren doe je door de natte, loodzware zandzak in de waterbak van de tegenstander te gooien of er met zak en al in te vallen. "Een beetje vies, maar wel lekker," volgens een deelnemer. De organisatie kan het beamen, want ieder jaar blijven ze zitten met een enorme stapel afgedankte kleren en schoenen. Te vuil om te wassen, heet het dan.

Met de fiets
Het Kwalleballen vindt plaats op zondag 14 april van 10.00 tot 22.00 uur aan de Venbergseweg in Dommelen. De toegang is gratis. In verband met jaarlijkse parkeerproblemen wordt bezoekers dringend verzocht te voet of per fiets te komen. Meer info op
www.kwalleballen.nl

Programma - meer info
The Night before the Night before Kwalleballen – vrijdag 12 april
18.15
Frans Turner and the Sleeping Seals
Durf
Wasko No Keys, Sweet’n Sour, Red Devil en last minute surprise

The Night before Kwalleballen – zaterdag 13 april
No Keys
Sweet’n Sour
Red Devil
TBA

Kwalleballen – zondag 14 april
10.03                 Reincarnaties van DJ Giel
11.00                 Start wedstrijden senioren
12.00                 Start wedstrijden jeugd
12.18                Kapper van Gorp
13.04                  Michiel Wetzer
14.24                  Finale heren
14.46                  Finale dames
15.01                TNBK #1
15.46                Kinderen voor Kinderen maar dan niet door Kinderen
16.33                Subeat
17.14                Je denkt zeker dat je hardcore band
17.59                TNBK #2
18.47                  Brexitpop             
19.27                The Domu Brothers
20.16                SmegmaticS
21.05                 Rammstein