Navigation Menu

Persbericht: Zondag 15 april bijzondere 20e editie Kwalleballen

The Night before Kwalleballen in café de Fantast zaterdag 14 april

Zondag 15 april wordt de 20e editie van het Kwalleballen aan de Venbergseweg in Dommelen gehouden. Vanaf 's ochtends 10 uur begint het feest voor alle leeftijden. Eerst sportief op het modderveld, vanaf drie muzikaal uur in de feesttent. Eerst spelen om 14.37 uur de sterksten nog even de finale, maar dan is het tijd voor onder andere de JayDee Brassband, Spandex, Folkaholics en Tom Waits. Speciaal voor het jubileum treden rond het middaguur al het jeugdorkest en de slagwerkgroep van de UNA op in de tent. En de avond ervoor wordt in café de Fantast gestreden om de wildcard voor het hoofdpodium tijdens the Night before Kwalleballen.
In januari werd nog schimmig gesproken over een geheel vernieuwde formule. Een door wasmiddelreclames geïnspireerde campagne was het directe gevolg. De twitter-actie #kwalmatch viel vooral op. Maar waar de organisatie oorspronkelijk slechts dacht aan het draaien van de tent, zodat het terrein visueel vergroot werd, is intussen duidelijk dat de vernieuwingsambities uit de hand zijn gelopen. Het optreden van het jeugdorkest en de slagwerkgroep van de UNA in de grote tent springt direct in het oog. Met een toegankelijk repertoire vermaken zij rond het middaguur de vroegste bezoekers in de tent, terwijl buiten in de modder de eerste voorrondes gespeeld worden.

The Night before Kwalleballen
Ook geheel nieuw is The Night before Kwalleballen. Voorzitter Ted van Hout: “Ieder jaar kloppen diverse bandjes bij ons aan om tijdens Kwalleballen te spelen. Daar kunnen we lang niet altijd aan tegemoet komen. Omdat we dit jaar 20 jaar bestaan hebben we de Fantast benaderd om de avond voor het Kwalleballen een bandcompetitie uit te schrijven, met als hoofdprijs een betaald optreden tijdens het Kwalleballen.” En dus strijden zaterdag 14 april vier coverbands in De Fantast om de Kwalwildcard. En ze hebben allen een bijzondere opdracht gekregen. Als onderdeel van de wasmiddelencampagne moeten ze allemaal Wasmasjien van Trafassi interpreteren.

Kwalleballen
Kwalleballen zelf floreert intussen als nooit tevoren. Het modderrugby brak enkele jaren geleden door naar een nieuwe, jongere generatie. En ook de brug naar omliggende dorpen is intussen definitief geslagen. Het record aantal inschrijvingen van vorig jaar wordt met meer dan 30 inschrijvingen geëvenaard. Opnieuw moeten er extra velden gegraven worden. 

Gratis voor de jeugd
Voor de jeugd is er als vanouds het Mini- en Aspirantkwalleballen. Jongeren van 4 tot 16 jaar kunnen zich op de dag zelf aanmelden (uiterlijk half twaalf bij de kassa’s). Aanmelden kan individueel of in kleine groepjes. De competitie wordt op de dag zelf samengesteld op basis van de belangstelling per leeftijdscategorie. Je speelt alleen tegen tegenstanders van gelijk kaliber.
 

Middagentertainment
De wedstrijden vangen aan om 11 uur, maar wie de wekker op tijd zet wordt extra beloond, want de dag begint traditioneel om 10.49 uur met een bijzondere warming up. Het blijft tot het laatste moment een raadsel welke spieren vooraf opgewarmd worden. Naast de wedstrijden van de senioren en de jeugd is er genoeg ander spektakel op het veld te beleven. Kwal-DJ Giel Scheelen heeft zijn platenkast weer in de dubro om het bakvet van vorige jaren te verwijderen. Op het veld speelt ongetwijfeld weer een dweilkapel van min of meer bedenkelijk allooi. En zoals gezegd rond half twaalf in de tent een bijzonder optreden van het jeugdorkest en de slagwerkgroep van de UNA, die eerder tijdens het Vogelverschrikkerfestival indruk maakten. En uiteraard wordt voor de toiletten goed gezorgd. Maar de dames hullen zich nog in volstrekt stilzwijgen over hun verschijning van dit jaar.

Kwalleballen LIVE
Na de finale, om exact één minuut over drie in de middag, start het live-programma van het Kwalleballen in de feesttent. Achtereenvolgens treden JayDee Brassband
 (Lekker Brassen), wildcard The Night before Kwalleballen (Fantastisch, dat staat vast), Spandex (Strakke Glam), Folkaholics (Folk 'n' Loll) en Tom Waits (De nachtburgemeester van de Statie live) op. Voor meer info over het programma zie www.kwalleballen.nl.

Kwalpromotor Joerie van Looij: “We zijn bijzonder verguld met deze affiche, maar in het bijzonder met het optreden van Tom Waits. Al jaren is het de vraag of Will Theus weer illegaal de afsluiting van het Kwalleballen verzorgt met zijn Tom Waits-interpretatie van Jersey Girl. Speciaal voor ons jubileum heeft Will toegezegd een volledige set te spelen met Tom Waits nummers. Hij heeft ons gewaarschuwd dat het het meest trieste slot van Kwalleballen ooit wordt, maar voor mij kan het nu al niet meer kapot.”

Kindervermaak
Kinderen van 4 tot 16 kunnen zich tot half twaalf gratis opgeven voor het MiniKwalleballen en AspirantKwalleballen. Als de modder van het gezicht is, kan het bij de tent geschminkt worden. Of als er nog energie over is biedt het springkussen uitkomst. En eenmaal uitgeput kan nog een ballonnenclown bezocht worden. En voor de zoetekouwen wordt ook weer gezorgd met het ambachtelijke Hoeve IJs van veldeigenaar Willems. 

"Een beetje vies, maar wel lekker"
Tot slot voor de nieuwelingen, hoewel de organisatie nauwelijks wil geloven dat die nog bestaan, wat is Kwalleballen ook al weer? Het is een soort rugby, maar dan op een omgeploegd en kletsnat maïsveld. Sportiviteit en plezier staan hoog in het vaandel bij organisatie en bij de deelnemers. De regels van het spel zijn simpel. Wie het meest scoort wint. En scoren doe je door de natte, loodzware zandzak in de waterbak van de tegenstander te gooien of er met zak en al in te vallen. "Een beetje vies, maar wel lekker," volgens een deelnemer. De organisatie kan het beamen, want ieder jaar blijven ze zitten met een enorme stapel afgedankte kleren en schoenen. Te vuil om te wassen, heet het dan.
 

Met de fiets
Het Kwalleballen vindt plaats op zondag 10 april vanaf 10.00 tot 22.00 uur aan de Venbergseweg in Dommelen. De toegang is gratis. In verband met jaarlijkse parkeerproblemen wordt bezoekers dringend verzocht te voet of per fiets te komen. Kwalleballen wordt mede mogelijk gemaakt door Dommelsch Bier, Claes Drankengroothandel en Rendus Accountants en Belastingadviseurs. Meer info op www.kwalleballen.nl


0 reacties: