Navigation Menu

Programma 2013 - Archief

Oost Podium 
15.01 uur Rob de Nijscoman (Hollands groot verlangen)
16.29 uur Wildcard The Night before Kwalleballen (Fantastisch, dat staat vast)
17.58 uur Goeiemiddag (Epic Ska)
19.34 uur Twenty Sicks (R 'n' R unplugged)
20.48 uur Pearl Jam (Pearl wie?)
Zuid Podium 
15.47 uur De gekloonde schapen (Brass-legendes)
17.14 uur Ducktail (Stuiterende Billies)
18.44 uur Tom Jones (Knicker time)

15.01 uur - Rob de Nijscoman
Wordt het Zachtjes tikt de regen of Zomer? ’t Is Kwalleballen dus het zal wel zonnig zijn. Vele malen kleurden ze het zwerk al azuurblauw, dus na het bescheiden koufrontje van vorig jaar moesten ze wel terugkomen. Waar Rob komt breekt de warme glimlach van herkenning zo massaal door dat zelfs de oude Pelleboer er niet tegen bestand zou zijn geweest. Als Ducktail de Godfathers zijn, dan is Rob de Nijscoman toch minstens de Godson. Eigenstandig verantwoordelijk voor het door de jaren heen fors oprekken van de sluitingstijd. En garant voor een lach en een traan, maar vooral voor een warme deken over het publiek, zwelgend in nostalgie tenondergaand, reeds verlangend naar het einde van weer een prachtige, maar veel te zware dag…..

15.47 uur - Gekloonde schapen
Ze zijn terug. De Valkenswaardse legendes, die jarenlang het NK Blaoskapellen in Bemmel terroriseerden. Speciaal voor het Kwalleballen. En naar eigen zeggen eenmalig. Met bruut geweld en wreed volume overschreeuwden ze in de 90’s iedere concurrent maar vooral zichzelf. Minstens 25 man/vrouw sterk, vaak nog massaler opdravend. Met meer dan dubbele bezetting op ieder instrument is “hard speule” hun kracht. Maar innemend zijn ze ook. Van het gele gerstenat wel te verstaan. Hopelijk laten ze de maxitriangel en de kuttepiel thuis, want ook zonder is de aanslag op het trommelvlies compleet. De Gekloonde Schapen, niet voor gevoelige oren!

16.29 uur - Wildcard TNBK
Kleine wasjes, grote wasjes…. The Night Before Kwalleballen is het Russisch Roulette van Kwalleballen. Vier bands zetten Wasmasjien eenmalig op de setlist en doen een gooi naar het hoofdpodium. Eentje gaat door, zoveel is zeker. Of we daar vrolijk van worden is de vraag. Vorig jaar was het spektakel niet te overzien. Benieuwd of we dit jaar weer zoveel geluk hebben. Karma. Jep, dit wordt weer een topper!


17.14 uur - Ducktail
Stuit, stuiter, stuiterst. Bij niemand spelen de dansstuipen zo snel op als bij de amusebilly van Ducktail. Toch wel de Godfathers of Kwalleballen. Sinds hun afscheid na 10x Kwalleballen op een rij hebben ze pas één keer toegegeven aan hun ontwenningsverschijnselen. Nee Cold Turkey is niks voor deze Billies. Maar het ging goed de laatste jaren en ondanks het 20-jarig jubileum wilden we ze toch ontzien. Een verstrooide ontmoeting in de IKEA gooide alsnog roet in het eten. En maakte wegens overboeking meteen het tweede podium noodzakelijk. Lang leve Zweden, here comes Ducktail!

17.58 uur - Goeiemiddag
Denk niet zwart, denk niet wit, denk zwart-wit. Tijd voor ska, maar niet zomaar ska….. Episch, episch, episch…. Zo klinken de fans op hun facebook. Dat mag je dus bij voorbaat niet missen. Goeiemiddag houdt de skatraditie die enkele jaren terug is ingezet hoog. De meest recht op-en-neer muziek die er is. Maar zelf noemen ze het absurdistische ska. WTF?!  Ska is feest, maar Goeiemiddag legt de party-lat wel heel hoog. Het zal druk zijn op de dansvloer, want de Walking Bass is in da house.

18.44 uur - Tom Jones
Sexbomb? Tom Jones was al bejaard toen Kwalleballen geboren werd. 72 intussen maar still going strong. Al jarenlang op ons verlanglijstje, en nu pas credible genoeg om door Valkenswaard vertolkt te worden. Maar wat een instant succes! Als wel vaker was de Fantast te klein. Weliswaar een ietwat gespleten persoonlijkheid tegenwoordig, maar dat komt het uithoudingsvermogen op die leeftijd ongetwijfeld ten goede. Naar verluidt voor het Kwalleballen met extra toeters en bellen. We laten ons verrassen. In ieder geval zal de herinnering aan het borsthaar van de BeeShe’s eindelijk vervagen. Een nieuwe standaard wordt gezet. Benieuwd of er nog wat diehard lookalikes in het publiek te vinden zijn. En, met bier wordt niet gegooid, maar dames, neem gerust wat extra slipjes mee! Sexbomb of niet!

19.34 uur - Twenty Sicks
Een liedje kan zo slecht niet zijn of Twenty Sicks maakt er een knallende rock ‘n’ roll klassieker van. 100% akoestisch, maar daar heb je verbazend weinig last van. Stilzitten is geen optie. Schoenzolen smelten langzaam, de geur van burning rubber vermengt met de vetdampen van Ben Bakplaat. Een amalgaam dat slechts tot meer gekte kan leiden. U bent gewaarschuwd, uw leven na Twenty Sicks wordt nooit meer hetzelfde.  

20.48 uur - Pearl Jam
Vorig jaar stond hij urenlang met een uitgestreken gezicht aan de verkeerde kant van het podium. Dit jaar komt hij terug, goedgehumeurd en op de bühne: Eddie Vedder. Vrees niet voor ukeleles, hij neemt zijn bandje mee. Jaren her al aangekondigd als de ultieme nieuwjaarsset die nooit zou komen. Maar opeens was het dan toch gelukt. Drie keer oefenen in de kelder, veel drinken en niet te vroeg optreden. De keel schuurt, de muziek scheurt. Wat maakt het uit. De fans van Pearl Jam zijn blind en doof van adoratie. Of hij net als 20 jaar geleden het publiek in duikt is onbekend. Maar Kwalleballen doet niet flauw: wie Eddie als eerste vangt zonder brokken te maken krijgt een kannetje bier.