Navigation Menu

Persbericht: Inschrijving 20ste Kwalleballen van start

De eerste kwalleballentent

Zondag 15 april 2012 viert Kwalleballen haar tweede serieuze jubileum wanneer de zandzakken voor de 20ste keer uit de mottenballen worden gehaald. Teams kunnen zich vanaf heden weer inschrijven. Er gaan hardnekkige geruchten dat de organisatie zich bezint op een “vernieuwde formule.” Mogelijk betekent dat slechts dat de velden een halve meter ingekort worden, maar ook ingrijpender aanpassingen worden niet uitgesloten.

“Of vernieuwing nodig is?”, herhaalt kersverse nieuwe voorzitter Ted van Hout (21) verbaasd de vraag. “Natuurlijk is vernieuwing nodig! De vraag is wat je moet vernieuwen.  In ieder geval vernieuwt gelukkig ieder jaar het deelnemersveld. Moet je je voorstellen dat we alleen maar de 40- en 50-plussers van het eerste uur op het veld hadden. Kwalleballen is al geen snelle sport, maar die wandelwedstrijden zit toch echt niemand op te wachten! Gelukkig is de jaarlijkse aanwas van de aspiranten en andere jongeren uit de regio nog lang niet opgedroogd.” En met die karikatuur van het Kwalspel omzeilt Van Hout de vraag nietszeggend. De “vernieuwde formule” zal nog wel even geheim blijven.Niet voor winnaars
Deelnemen aan het Kwalleballen is niet voor watjes, maar ook zeker niet voor winnaars. Wie wil winnen moet maar gaan kienen. Kwalleballen gaat om het spel, niet om de knikkers. Al jaren is het motto van het Kwalleballen dan ook "erbij zijn is belangrijker dan meedoen, en winnen is voor uitslovers." En hoewel de spierpijn op maandag er wezen mag, telt Kwalleballen ieder jaar toch weer moeiteloos meer dan 200 bikkels (M/V) en enkele tientallen bikkeltjes (J/M) die erg veel plezier aan het spel om de zandzak beleven.

Voor die bikkels kan de voorpret beginnen, want de inschrijving voor het Kwalleballen is geopend. Een tip van wedstrijdleidster Astrid Beelen voor de halve bikkels en de gemakzuchtigen: "Langs de lijn is het ook goed toeven in het traditionele Kwalzonnetje, met een koud pilsje en een leuke kapel. En het grote voordeel van een vroege uitschakeling is dat je op tijd gedoucht bent voor de live muziek in de feesttent!" Kwalleballen moet van de organisatie duidelijk om de lol gaan.

Inschrijven via de website
Om als Kwalteam in te schrijven heb je minimaal zeven man of vrouw of beiden nodig (gemengde teams worden ingedeeld in de herencompetitie). De zuigkracht van de moddermat is echter een energievreter eerste klas. Een mannetje of vrouwtje extra is dan ook geen overbodige luxe. Via de website (www.kwalleballen.nl) kunnen teams zich tot 1 april opgeven om deel te nemen aan het Kwalleballen.

Gratis voor de jeugd
Om zichzelf een lang modderig leven te bezorgen heeft de organisatie van het Kwalleballen jaren geleden een Mini- en Aspiranten-competitie in het leven geroepen. Talenten voor later kunnen nu al proeven aan het modderspel en het enthousiasme is ieder jaar weer groot. Jongens en meisjes van 4 tot 16 jaar kunnen zich gratis aanmelden op de Kwalsite. Als team (max. 5 personen) of individu, of samen met een vriendje of vriendinnetje. Dat maakt niet uit, want de definitieve teams worden pas op de dag zelf samengesteld. Eén ding is echter zeker, je speelt tegen tegenstanders van je eigen kaliber.

Rugby in de modder
Kwalleballen is een uiterst sportieve pot rugby in de modder. Het wordt gespeeld op maïsvelden van 16x32 meter, die rijkelijk besproeid zijn met water, waardoor een zwaar soppende moddermat ontstaat. De spelregels zijn simpel: wie het meest scoort wint. En scoren doe je door de doorweekte juten zandzak in de waterbak van de tegenstander te werpen. Of door met zak en al in de bak te springen, vallen, glijden of struikelen. De regels beperken zich verder tot niet slaan, schoppen, harentrekken en andere onsympathieke pogingen de tegenstander uit te schakelen. De rugby-tackle is wel toegestaan, evenals lopen met de zak, overspelen van de zak en met z'n tienen op een hoopje strijden om de zak. Eén modderbad duurt 9 minuten, waarin teams van 7 mannen, vrouwen of beiden elkaar bestormen.

De wedstrijden beginnen 's ochtends om 11.00 uur en de finale wordt traditioneel gespeeld om 14.37 uur. Gedurende de hele dag is er muzikaal en theatraal vermaak. Het feest in de Kwaltent met veel live muziek begint direct aansluitend om 15.01 uur. Tip van de organisatie: bezoek het Kwalleballen per fiets. Meer info en inschrijvingen: www.kwalleballen.nl

Kwalleballen wordt mede mogelijk gemaakt door Dommelsch Bier, Claes Drankengroothandel en Rendus Accountants en Belastingadviseurs.

0 reacties: