Navigation Menu

RT @kwalteams Wie komt #Kwalleballen op 10 april

Inschrijving Kwalleballen 2011 geopend

Zondag 10 april wordt voor de 19e keer gekwallebald in Dommelen. De inschrijving voor teams van minimaal 7 personen is inmiddels gestart op de Kwalsite (www.kwalleballen.nl). Met de Mini- en Aspiranten competities is Kwalleballen ook dit jaar weer voor alle leeftijden. De inschrijving loopt tot 1 april.Deelnemen aan het Kwalleballen is voor velen het dieptepunt van het jaar. Na carnaval gaat de focus nog volledig op het modderevenement aan de Venbergseweg in Dommelen. Alsof men niet meer weet welke aanslag de competitie een jaar geleden op de eigen conditie had gedaan wordt het feest verafgood. Maar de kater is vaak groot: “Stijf als een houten plank Met spijkers in zijn kop”. Al jaren is het motto van het Kwalleballen dan ook “erbij zijn is belangrijker dan meedoen, en winnen is voor uitslovers.” Maar hoewel de spierpijn op maandag er wezen mag, telt Kwalleballen ieder jaar toch weer moeiteloos meer dan 200 bikkels (M/V) en enkele tientallen bikkeltjes (J/M) die erg veel plezier aan het spel om de zandzak beleven.

Voor die bikkels kan de voorpret beginnen, want de inschrijving voor het Kwalleballen is geopend. Een tip van wedstrijdleidster Astrid Beelen voor bikkels met gouden aspiraties: “de hele dag is het langs de lijn goed toeven in het traditionele Kwalzonnetje, met een koud pilsje en een leuke kapel. En het grote voordeel van een vroege uitschakeling is dat je op tijd gedoucht bent voor de live muziek in de feesttent!” Kwalleballen moet van de organisatie duidelijk om de lol gaan.

Overbodige luxe
Om als Kwalteam in te schrijven heb je minimaal zeven man of vrouw of beiden nodig (gemengde teams worden ingedeeld in de herencompetitie). De zuigkracht van de moddermat is echter een energievreter eerste klas. Een mannetje of vrouwtje extra is dan ook geen overbodige luxe.

Gratis voor de jeugd
Om zichzelf een lang modderig leven te bezorgen heeft de organisatie van het Kwalleballen jaren geleden een Mini- en Aspiranten-competitie in het leven geroepen. Talenten voor later kunnen nu al proeven aan het modderspel en het enthousiasme is ieder jaar weer groot. Jongens en meisjes van 4 tot 16 jaar kunnen zich gratis aanmelden op de Kwalsite. Als team (max. 5 personen) of individu, of samen met een vriendje of vriendinnetje. Dat maakt niet uit, want de definitieve teams worden pas op de dag zelf samengesteld. Eén ding is echter zeker, je speelt tegen tegenstanders van je eigen kaliber.

Via de website (www.kwalleballen.nl) kunnen teams (minimaal 7 personen) en individuen zich tot 1 april opgeven om deel te nemen aan het Kwalleballen. De organisatie roept op snel te handelen, want vol is vol. In totaal kunnen 16 heren- en 6 damesteams meedoen.

Rugby in de modder
Kwalleballen is een uiterst sportieve pot rugby in de modder. Het wordt gespeeld op maïsvelden van 16×32 meter, die rijkelijk besproeid zijn met water, waardoor een zwaar soppende moddermat ontstaat. De spelregels zijn simpel: wie het meest scoort wint. En scoren doe je door de doorweekte juten zandzak in de waterbak van de tegenstander te werpen. Of door met zak en al in de bak te springen, vallen, glijden of struikelen. De regels beperken zich verder tot niet slaan, schoppen, harentrekken en andere onsympathieke pogingen de tegenstander uit te schakelen. De rugby-tackle is wel toegestaan, evenals lopen met de zak, overspelen van de zak en met z’n tienen op een hoopje strijden om de zak. Eén modderbad duurt 9 minuten, waarin teams van 7 mannen, vrouwen of beiden elkaar bestormen.

De wedstrijden beginnen ‘s ochtends om 11.00 uur en de finale wordt traditioneel gespeeld om 14.37 uur. Gedurende de hele dag is er muzikaal en theatraal vermaak. Het feest in de Kwaltent met veel live muziek begint direct aansluitend om 15.01 uur. Tip van de organisatie: bezoek het Kwalleballen per fiets. Meer info en inschrijvingen: www.kwalleballen.nl

Kwalleballen wordt mede mogelijk gemaakt door Dommelsch Bier, Claes Drankengroothandel en Rendus Accountants en Belastingadviseurs.

0 reacties: